Jag tänkte försöka börja lägga upp de recept jag hitills hunnit laga på instagramsidan de kommande dagarna och jag kommer börja med en härlig favorit.
Rödvinsås.
Väldigt enkel, god & kalorisnål om man nu vill tänka på sånt. Passar utmärkt till flera kötträtter. I detta fallet serverade vi med värmländska lammracks & rostade rotfrukter i ugnen. Det mesta jag & min sambo lagar är inte uppskrivna
recept utan vi tillsätter efter smak & tycke. Så måtten är uppskattningar. De går att ändra efter smak.
Rödvinsås
5 dl Rödvin
1-2 msk Kalvbuljong på flaska (har man tillgång till köttben eller märgben använd gärna det och stek de med grönsakerna istället)
2 Morot
En bit Purjolök
1 Gul lök
2 lagerblad
6 vit/svartpepparkorn
1-2 tsk Torkad timjan
1 dl vatten
Olja till stekning
1-2 msk smör
1 dl grädde
Gör såhär
Starta med att grovhacka morot, lök (gärna med skal på) och purjolök.
Fräs de i lite olja tillsammans med torkad timjan.
Häll i svartpepparkorn, lagerblad samt 3/4 av rödvinet.
Beroende på hur hårt man kokar såsen och hur kraftig smak man vill ha varierar mängden rödvin & vatten. Smaka av och tillsätt mer eller mindre om du vill.
Tillsätt vatten och buljong & låt koka på medeltemp ca 30 min. Eller lägre temp längre tid.
Sila såsen så du får bort grönsakerna och häll tillbaka den i en gryta.
Låt koka & smaka av. När du tycker att rätt mängd samt smak har uppnåtts sänker du till låg temperatur, tillsätter grädde och en klick smör.
Klar!

Lammracksen steker vi först hårt i lite olja. För att när de fått yta tillaga de på medeltemp i mycket smör, vitlök & timjan. En viktig sak att tänka på för att lyckas steka ett gott kött är att inte snåla med smöret i stekpannan samt ösa
köttbiten hela tiden med smöret & kryddorna.
Rotfrukterna delas i önskad storlek. Kokas lött först för att sen blandas i en skål med olivolja, timjan, salt & vitlökspeppar.
Efter det rostas de på en ugnsplåt tills de fått gyllenbrun färg i 200 grader. Vi brukar även lägga in en kvist med tomater i ugnen. De tillför en härlig syra till maten.