Tänkte lista några matlagningsstips jag lagt ut i omgångar på instagram (@villarudskogen) så de finns på ett & samma ställe. 

•Ha i några droppar olja i vattnet när pastan kokar. Skummet försvinner & du förhindrar att det kokar över.

•För att slippa klumpar av köttfärs i köttfärssåsen ska du inte steka färsen först. 
Koka den direkt i passerade/krossade tomater & lite vatten. På så sätt blir den finfördelad & såsig :)

•Överbliven hemmagjord bearnaisesås? 
Släng den inte när den stelnat. Den går inte att värma igen men den går utmärkt att frysa. Rulla ihop i plastfolie & frys. Skär sen skivor av kryddsmör/beasmör när du behöver det. Supergott att lägga på en köttbit. 

•Ingen mer rinnig potatisgratäng!!
För en superhärlig krämig potatisgratäng ska du inte lägga rå potatis i en form. Skiva potatisen & koka den i gryta tillsammans med riven lök, mjölk & grädde. Stärkelsen kommer att släppa & den kommer bli superkrämig. När den har fått rätt konsistens häller su över i en form & gräddar den gyllenbrun i ugnen. 

•Smörj form till ex: potatisgratäng, pastagratäng m.m med en krossad vitlöksklyfta istället för smör eller olja. Det fastnar inte & ger massa god smak. 

•Världens godaste Högrevsburgare? 
Be att få högrev malet som en korv i hela längder. Alltså att det ligger som spaghetti från färsen rakt & sen varvas uppe på varandra till rätt tjocklek nåts.  Be din saluhall linda in köttfärskorven i plastfolie & skiva sen skivor från den hemma. Stek på hög temperatur i en panna utan fett först för att sen sänka till medeltemp. 
Alla fiber kommer då stå upp i burgaren och det kommer vara den saftigaste burgare du ätit. Tro mig! 

(null)


•Skuren bearnaise? Testa att droppa i iskallt vatten. Den kan hämta sig.

•Frasig frityrsmet som verkligen "puffar" upp sig? 
Ha i vispad äggvita. Den gör frityrsmeten precis sådär fluffig som man alltid velat ha den. 

•Snygga raka pommes som på restaurang? 
Skär av alla fyra sidor tunt på potatisen.  Skär sen pommes. På så sätt får du raka fina pommes med skalet kvar längst ut.
Spara de avskärda kantbitarna & fritera dom med. Supergoda chips!

(null)


•Spritsa? Trött på att hålla i spritsen samtidigt som du fyller den. Eller att det rinner ut på bänken. Ställ spritsen i ett högt glas. Då hölls den på plats & eventuellt spill hamnar i glaset :) 

(null)


•Använd mer rotfrukter. 
Torka skivor med palsternacka eller jordärtskocka i ugnen eller gör pure på dem & servera till kött & rödvinsås.  Det är sååå gott att använda sig utav rotfrukter & ger en helt annan smak på rätterna än potatis.