Ätit skaldjur? 
Släng aldrig skalen utan gör en härlig fond du kan använda till olika såser, soppor eller risotto. 

Skaldjursfond
Skal från ex: Havskräfta, ostron, krans, räkor m.m
Vatten
Lök (gul, röd eller schalotten)
Purjolök
Morot
Pepparkorn
Lagerblad
Vitt vin (om du har hemma)
Vitvinsvinäger
Lagerblad

Gör såhär
Fräs morot, lök, purjolök en stund. 
Lägg i skalen & fortsätt fräsa i olja. 
Lägg i pepparkorn, lagerblad. 
Häll på vatten, vitvinsvinäger & vin. 
Koka ner ca 45 min

För en starkare smak kan man rosta kräftskalen i ugnen med tomatpuré innan. 

Sila fonden & häll i iskuber eller andra små formar för att enkelt kunna ta de ut frysen vid användning. 
Frys :)