Det är faktiskt inte så svårt att lyckas med den där perfekt frasiga fisken & den där syrliga goda tartarsåsen. Hemligheten är äggvita i frityrsmeten :)
Fish & chips
Färsk kolja
Potatis
Frityrolja
Färsk Persilja
2 dl matolja
2 äggulor
2 tsk vitvinsvinäger
2 msk hackad cornichons
2 msk hackad kapris
1 hackad schalottenlök
Salt & peppar
2-3 dl vetemjöl
Salt & peppar
3-4 msk olja till frityrsmet
0,5-1 liten öl (smeten ska bli smidig, inte rinnig, inte tjock)
Äggvita från 2-3 ägg
2 tsk ättika
Gör såhär
Starta med potatisen.
Skala & skär pommes.
Lägg i kallt vatten en stund för att dra ur stärkelse.
Koka upp vatten med ättika i.
Koka potataisen på låg värme tills den blivit lite mjuk men ska inte gå sönder.
Tartarsås
Vispa 2 äggulor i en smal bunke med elvisp. Droppa i olja under vispning.
När den tjocknat droppas vitvinsvinäger i.
Ställ i kylen.
Blanda hackad kapris, cornichons, schalottenlök & persilja. Salta & peppra.
Blanda med majonäsen. Tartar sås klar!
Lägg den färska koljan på papper för att torka.
Häll av potatisen och lägg den på papper för att torka.
Frityrsmet
Blanda vetemjöl med salt & peppar. Blanda i olja.
Häll i öl & rör tills den blir smidig men inte rinnig.
Vispa äggvitorna hårt. Vänd ner i smeten.
Fritera potatisen en första gång på 150 grader i ca 10 min.
Ta upp i en skål.
Höj värmen till 180 grader.
Doppa fisken i frityrsmeten & fritera tills gyllenbrun.
Låt fisken rinna av.
Fritera pommes igen på 180 grader tills de är gyllenbruna.
Fritera till sist lite persilja.
Klart att servera!
Matlagningen finns under "Food Prep 2" på Höjdpunkter på min Instagram.
