Lägger upp recepten nu på min Thanksgiving middag jag ska ha imorgon ifall någon mer blir sugen. Bilder kommer inlägget uppdateras med imorgon.
Det här är min variant där jag plockat ut de godaste rätterna jag ätit, läst en massa recept på dem & gjort dom till mina egna. Jag gör samma rätter varje år. Vi startar med huvudnumret:
Kalkonen:
4-5 kg Kalkon (låt tina ca ett dygn om den är fryst)
5 Morötter
3 Äpple
4 Selleri
3 gula lökar
Smör
Salt & peppar
Några kvistar färsk timjan
Salvia
1 flaska prosecco/cava
Lägg undan kråset från kalkonen till senare.
Gör såhär:
Hacka alla grönsaker grovt. Tryck in dom i kalkonen tillsammans med en klick smör & timjan.
Ta några klickar rumstempererat smör blandat med salt & peppar & gnid in det under skinnet så långt in du kan på kalkonen.
Ta fram en djup plåt & ett ugnsgaller.
Häll en 2/3 flaska prosecco i kalkonen & lägg den sen på gallret med plåten under.
Tillaga den i totalt 4-5 timmar beroende på strl.
Viktigt! Du kan inte lämna kalkonen. Den ska ut & ösas med det som droppat ner i plåten varje 30 min.
Efter en timme häller du resten av proseccon över kalkonen.
Stuffing:
En förpackning Rostbröd
En förpackning selleri
2 gula lökar
Färsk timjan
Salt & peppar
Salvia
En förpackning bacon
Smör
Gör såhär:
Hacka brödet till små kuber.
Hacka löken, baconet & sellerin.
Lägg i smör i en ugnsform & lägg i alla ingredienser. Blanda. Baka det i ugnen ca 15-20 min. Rör om ibland.
Gravy
Du behöver:
Kråset från kalkonen
Droppet från kalkonen
4 morötter
2 gul lök
4 selleri
3 äpplen
2 vitlöksklyftor
4msk mjöl
Timjan
Salvia
Lagerblad
Salt & peppar
1-2 liter grädde
Soya
Grönsaksbuljong om det behövs (smaka av)
Gör såhär
Bryn kråset tills det är gyllenbrunt.
Lägg sen i grönsakerna & kryddorna som du grovhackat & fräs det en stund.
Häll sen på droppet från kalkonen.
Låt koka upp.
Häll på lite grädde i taget & låt koka tills den tjocknar lite.
Red den med vetemjöl blandat i litte mjölk om det behövs.
Smaka av med soya, salt & peppar.
Cranberry sauce
Du behöver:
1,5 dl socker
2dl rödvin
2 kanelstång
Apelsinskal från 1-2 apelsiner
1 paket med frysta tranbär
Gör såhär:
Tina tranbären.
Koka upp rödvin, socker & kanelstång.
Småkoka en stund.
Ha i tranbär & apelsinskal.
Koka ner tills den tjocknat lite. Smaka av.
Brysselkål
Du behöver:
1 paket brysselkål
1msk smör
2 msk olivolja
Citron
Salt & peppar
Gör såhär
Plocka brysselkålen. Alla blad ska vara för sig.
Skölj & lägg i en ugnsform.
Klicka ut smör, häll över olivolja & pressa citron över. Salt & peppar.
Baka i ugnen tills de är mjuka & börjar få färg.
Sötpotatis
Du behöver:
7 sötpotatis
Salt
50g smör
3 ägg
Vaniljstång
1dl socker
1/2-1dl grädde
2 tsk kanel
4 msk mjöl
50g smör
2 dl farinsocker
2 förpackningar pekannötter
Gör såhär:
Baka potatisen i ugn tills den är mjuk. Ca 30 min beroende på storlek.
Skala, dela & mixa den slät.
Mixa potatisen, salt, 50g smör, grädde, ägg, vanilj, kanel, socker & grädde.
Häll i en ugnsform.
Mixa pekannötterna.
Mixa de med mjöl, farinsocker & smör.
Bred ut över potatisen.
Grädda 30 min.
Pumpapaj
Du behöver:
Pajdeg
Butternut pumpa
2 ägg
2dl socker
1tsk kanel
1 tsk ingefära
Salt
2 msk vetemjöl
3 dl grädde
Pumpakärnor
Gör såhär
Karva ur pumpan & skär i bitar. Koka den i 8-10 min. Låt svalna & mixa.
Tillsätt äggen & sen resten av ingredienserna.
Häll i pajskalet & grädda 40-50 min.
Vispa grädde.
Innan servering bred ut det på pumpapajen & strö pumpakärnor över.
Ostpumpa
Du behöver
4st förpackningar färskost
1 stor orange paprika
3-4 dl riven cheddar
Plastfolie
Gummisnoddar
Gör såhär
Finhacka paprika & låt den torka lite
Blanda med färskosten & den rivna osten.
Klicka ut allt i plastfolie & tulka runt folien så det blir en boll.
Ha gummisnoddar runt så det bildar formen av en pumpa. Kyl ev. Frys en liten stund.
Ta ut den när den har stelnat lite. Ta av plasten & sätt dit den gröna kvisten ovanpå. Ställ på en tallrik med kex runt om.




