I samarbete med Kils Slakteri Saluhall fick jag äran att ställa upp ett påskbord med deras råvaror & bjuda på hemma hos mig. Vädret var fantastiskt & maten likaså.
Jag hoppas att ni alla väljer lokala närproducerade råvaror till era Påskbord i helgen.
Här kommer recepten från Påskbordet. Matlagningen kan du se under "Påskbord" längst upp på min Instagramsida @villarudskogen
Utöver de recept som kommer här hade vi även saluhallens egengjorda inlagd sill, senapssill samt vitlökssill. Prinskorv från värmländska gårdar. Ost, kex, sparris, citron & äppelmust finns också på saluhallen.
För tips om att vika servetter som kaninöron. Kolla "påskbord" på instagram!
Äppelmustsås
En bit purjolök
En schalottenlök
Vitpepparkorn
2 lagerblad
1-2 msk kalvbuljong
Torkad körvel & timjan
4 dl Grönsöö Äppelmust (finns på Kils Slakteri Saluhall eller Systembolaget)
4 dl Grädde
1 msk Maizenamjöl
Gör såhär
Fräs på purjolök & schalottenlök
Häll på musten.
Ha i lagerblad, vitpepparkorn, buljong samt de torkade kryddorna.
Koka på medeltemp i ca 20-30 min
Sila blandningen & häll tillbaka såsen i grytan.
Ha i grädden & koka upp. Smaka av och tillsätt mer buljong eller kryddor efter smak.
Ha i maizenamjöl för en lite tjockare sås.
Passar perfekt till lammstek!
Lammstek
En färsk värmländsk lammstek
Vitlöksklyfta
Torkad eller färsk Timjan
Talg & Smör till stekning
Gör såhär
Bryn lammsteken med nätet i en stekpanna i talg & smör.
Ta upp den när den fått en fin yta och rubba in den i en krossad vitlöksklyfta. Skär små jack och stoppa in småbitar av den krossade vitlöken.
Rubba in den i timjan.
Ställ in i ugnen ca 1,5 timme på 125 grader. Den ska vara 60-70 grader inuti.
Låt köttet vila när det är klart. Skör upp i tinna skivor.
Köttbullar
500g värmländsk nymald nötfärs
En halv gul lök
Salt & peppar
1 ägg från värmländska gårdar
1 dl mjölk
4 msk ströbröd
Smör och/eller talg till stekning
Gör såhär
Riv den gula löken
Blanda ströbröd med mjölk & låt snälla i 10 min.
Blanda färsen med löken, ägget & kryddorna.
Blanda i ströbrödsblandningen.
Rulla små bollar & ställ i kylen en stund.
Stek i smör eller smör & talg för en köttigare smak.
Helgskinka
En helgskinka från värmländska gårdar
Purjolök
Vatten
Vitpepparkorn
Lagerblad
Morot
Gul lök
Gör såhär
Lägg skinkan med svålen uppåt i en gryta med vatten. Lägg i grönsakerna plus lagerblad & vitpepparkorn.
Koka den 1 timme/per kilo.
Låt svalna.
Skär av svålen.
Skiva tunna skivor.
Ägghalvor
Kokta ägg
Egen gjord Majonäs alt Hellmans
Stenbitsrom
Räkor
Dill
Gör Såhär
Majonäs
Vispa 2 äggulor i en smal bunke.
Tillsätt droppvis olja tills den tjocknat.
Smaka av med vitvinsvinäger.
Koka äggen.
Dela dem i halvor.
Spritsa Majonäs.
Lägg på rom samt räkor.
Strö över dill.
Romsås
2 dl creme fraiche
3 msk stenbitsrom
Dill
Salt & peppar
Gör såhär
Blanda alla ingredienser & ställ in i kylen.
Klart! Världens enklaste sås :)








