Det här är ytterligare en engelsk middag då det var Champions Leauge match igår för min sambos lag Tottenham. 
Egentligen ska det vara madeirasås till med jag hade bara marsalavin henne så jag improviserar lite. 

Biff Wellington
Spritspåsar 
Hel oxfilé
Lufttorkad skinka ca 150 g tunna skivor 
1 äggula
3/4 burk Färska champinjoner
1 bananschalottenlök
Färsk timjan
2 msk smör
1 dl marsalavin
2 msk tomatpuré
Salt & peppar
Olja till stekning

Marsalasås
Olja till stekning
1 morot
1 bananschalottenlök
En bit purjolök
3 lagerblad
5 vitpepparkorn
1-2 msk kalvfond
2 dl marsalavin
 3 dl rödvin
1-2 dl vispgrädde
1 dl vatten
2 tsk Balsamico

Duschesspotatis
1 kilo potatis
3 msk smör
1-2 äggulor
Salt & Peppar
Ev muskot


Gör såhär
Starta med att hacka lök & champinjon till fyllningen. 
Fräs oxfilén i olja så den får färg. 
Fräs schalottenlök & champinjon tills de mjuknar. Blanda i tomatpuré, vin, salt & peppar. Koka ner tills den är krämig. 
Vispa äggula. 
Ta den tinade smördegen & rulla ut den. Nyp ihop plattorna så det blir en hel. 
Lägg skivorna med lufttorkad skinka på smördegen. Bred på svampblandningen. 
Pensla kanterna med vispad äggula. 
Lägg på oxfilén och nyp ihop smördegen runt. Den ska ligga tätt emot köttet. Försegla även ändarna så köttet är helt inbakat. 
Rispa om du vill ett mönster i degen. Pensla med vispad äggula & ställ in i kylen ca 30 minuter. 
Baka i ugnen på ca 170 grader i 30 minuter för Medium temperatur på köttet. 
Glöm inte att låta köttet vila efteråt. 

Skala potatisen, dela den i mindre bitar & låt ligga i kallt vatten en stund. 
Koka den tills den är mjuk. 
Vispa till ett mos & tillsätt äggula, smör, salt, peppar & ev. muskot. 
Häll blandningen i en sprits eller klicka ut toppar på en plåt. 
Gratinera i 250 grader tills de fått färg. 

Hacka lök, purjo & morot grovt. 
Fräs i olja & tillsätt vinet. 
Häll i vatten, lagerblad, Balsamico, vitpepparkorn & buljong
Koka ner i ca 20-30 min. Smaka av. 
Tillsätt grädde & smaka av. 
Tillsätt mer av grädde, Balsamico, buljong eller vin beroende på smak. 

Ta ut oxfilén når den fått gyllenbrun färg. Använd termometer om du är osäker på köttets temperatur. 
Låt den vila i ca 15 min. 
Klart! 

Har du smördegsplattor över? 
Jag kavlade ut de som var kvar & fyllde de med de ostarna jag hade i kylen samt fikonmarmelad. Nöp ihop knytena, penslade de med äggula & gräddade dom tills de fått gyllenbrun färg. 
(null)

(null)